AYVA KÖFTESİ

Malatya mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir ayva köftesi. Bahar aylarında ayva ağaçlarının yaprakları toplanır ve tazeyken bu yemek yapılır. Oldukça zahmetli ve bir o kadar lezzetli olan bu yemekle öğrencilik yıllarımda tanışmıştık. Halen de ayva mevsimini dört gözle beklemekteyim. Hadi o zaman lafı uzatmayalım da ayva köftesinin yapımına bakalım..
Malzemeler
2 su bardağı dövme bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 yumurta akı
yarım su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
yarım kg ayva yaprağı
terbiyesi için;
yarım kg süzme yoğurt
1 yemek kaşığı un
üzeri için;
yarım kg tuzlu tereyağı
1 kg kuru soğan

dövme bulguru kapaklı bir kaba alıp sıcak su ve tuzu ekleyerek kapağını kapatıyoruz. diğer tarafta soğanları soyup yemeklik doğruyoruz ve tereyağıyla birlikte iyice pembeleşip karamelize olana kadar kavuruyoruz. demlenen bulgura yumurta akını ekleyip yarım su bardağı un ile iyice yoğuruyoruz. yoğurduğumuz hamurdan küçük parçalar kopartıp ayva yapraklarına parlak tarafı üste gelecek şekilde sarıyoruz. sardığımız küçük sarmaları tencereye sıkıca istifliyoruz. bütün yaprak bitene kadar sarma işlemini sürdürüyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. pişerken dağılmaması için tıpkı yaprak sarması gibi kapak kapatmalıyız. süzme yoğurdu bir kaba alıyoruz. içerisine kesilmemesi için 1 yemek kaşığı un ekliyoruz. çırpıcıyla iyice çırptıktan sonra pişirdiğimiz ayva köftesinin suyuyla alıştırarak sosu inceltiyoruz ve kestirmeden tencereye boşaltıp karıştırıyoruz. üzerine kavurduğumuz soğanları ekliyoruz. İşte size ziyafet. Afiyet olsun...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MENEKŞE KEBABI

YULAFLI KOLAY KEŞKEK

AŞURE