AŞURE

yine Lütfiye'nin dokunuşuyla bir tarif hem de 41 çeşit


malzemeler
3 litre su
1 kg şeker
yarım kilo aşurelik buğday
1 kase kuru fasulye
1 kase nohut
1 kase kırmızı mercimek
1 kase yeşil mercimek
1 kase pirinç
250 gr kuru üzüm
250 gr kırmızı çekirdekli üzüm
1 paket kuş üzümü
100 gr kuru kayısı
100 gr kuru incir
100 gr hurma
1 kutu tatlı mısır konservesi
100 gr ceviz
2 dilim portakal
1 elma
1 ayva
1 armut
yarım muz
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı yulaf
1 yemek kaşığı keten tohumu
250 gr fındık
250 gr yer fıstığı
50 gr antep fıstığı
5 adet kaju
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
50 gr yaban mersini
1 yemek kaşığı karanfil
2 kabuk tarçın
100 gr badem
50 gr çam fıstığı
5 adet kestane
3 yemek kaşığı bal
50gr kuru dut
50 gr iç ayçekirdeği
50 gr iç kabak çekirdeği
süslemek için nar

yapılışı
buğday, nohut ve fasulye akşamdan ıslatılır. düdüklü tencerede sırayla pişirilip geniş bir tencerenin içine alınır. yıkanan kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç ayrı kaplarda kaynatılır (yeşil mercimeğin ilk iki kaynama suyunu atmayı unutmayın). kaynatılan mercimekler ve pirinç aşure tenceresine eklenir. kuru üzümler haşlanır ve suyu süzülüp aşure tenceresine eklenir. kuru kayısı incir ve hurma doğranır. ayrı ayrı pişirilip süzülmek suretiyle tencereye katılır. yaban mersini haşlanır süzülür. mısır konservesi süzülüp iyice yıkandıktan sonra haşlanır (bahse4ttiğim ara haşlamalar 5 er dakika) badem ve kestaneler haşlanır kabukları soyulup tencereye eklenir. fıstık fındık iri parçalar halinde kırılıp tencereye eklenir. kajular haşlanır ve suyu süzülür. hindistan cevizi, karanfil kabuk tarçın, bal, şeker, dilimlenen meyveler haşlanan dut da tencerede yerini aldıktan sonra nar hariç bütün malzeme buluşur. Yarım saat kadar karıştırılarak kaynatılır. aman dibini tutturmayın. Son olarak aşure tabaklara servis edilmeden Haşr suresini okumayı ihmal etmeyin. Aşure berekettir. vinizin bereketi artar. Afiyet olsun. Allah kabul etsin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MENEKŞE KEBABI

YULAFLI KOLAY KEŞKEK