ÇARŞAF BÖREĞİ

Mutfak kültürümüzün ne kadar zengin olduğunun bir kanıtı daha. Kenarlardan çekiştirilerek uzatılan bir hamurun bu denli lezzetli olması takdire şayan. Boşnak olan ananemin yaptığı, yengeme ve anneme öğrettiği ve bize de miras kalan bir tarif. Hadi bakalım sıvayın kolları hanımlar. Harika bir börek tarifimiz var sırada.
MALZEMELER
hamuru için;
1 kg un
1 tatlı kaşığı sirke
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı şeker
aldığı kadar su
açmak için sıvıyağ

iç harcı:
1 patates
1 soğan
250 gr kıyma
tuz
karabiber
pul biber

YAPILIŞI
Önce iç harcıyla başlıyoruz böreğimize. Patatesi rendeliyoruz, soğanı küçük doğruyoruz ( resimden anlaşılacağı gibi ben ronodan geçirdim:) ). Kıyma ile tavaya koyup tuzu biberi ekleyerek iyice pişiriyoruz.

Hamur malzemesini karıştırıyoruz. 20 dk kadar ılık ortamda dinlendiriyoruz. Açacağımız tezgahın boyutlarına göre bezeler kopartıyoruz. Tabak büyüklüğünde açıp altlı üstlü yağlıyoruz ve 20 dk daha dinlendiriyoruz. Sıra geldi en eğlenceli kısma. Açtığımız hamurları tek tek kenarlarından çekiştirerek açıyoruz. İlk denemelerde yırtılması muhtemel. Dert etmeyin çünkü kıvırınca yırtık sökük kalmıyor:) Yeteri kadar ince olunca iç harcın her bir bezeye düşen kısmını açılan hamurun içine yayıyoruz. Bir köşesinden başlayarak doluyoruz. ve resimdeki gibi tepsinin içine döşüyoruz. Üzerini yumurta sarısı çörek otu, susam ile süsleyip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Biraz soğumasını bekleyip dilimliyoruz. Afiyet olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MENEKŞE KEBABI

YULAFLI KOLAY KEŞKEK

AŞURE