FELLAH KÖFTESİ
Epeydir sık paylaşım yapamıyorum. Nisan ayının yoğunluğu, şehir dışı seyahatlerim doğrusu yemek yapmaya pek vakit bulamamama sebep oldu. Bu hafta sonu evde olduğum için eşime değişik mutfaklardan lezzetler tattırmak istedim. Sevdiğim bir yemek, atıştırmalık, ara sıcak ne derseniz. Karşınızda fellah köftesi tabi ki lütfiyeninelinden değişik bir dokunuşla..
MALZEMELER
Köftesi için;
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
yarım su bardağı beyaz un
yarım su bardağı kepekli un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı salça
sosu için;
6 orta boy domates (soyulup küp doğranmış)
4 diş sarmısak (ezilmiş)
1/2 çay kaşığı tuz-karabiber
2 yaprak reyhan
1 yemek kaşığı tereyağı
üzeri için;
3 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak
bir tutam tuz
YAPILIŞI
1 su bardağı bulgur 1 su bardağı sıcak su, tuz bir kapta karıştırılıp demlenmeye bırakılır. Ortalama 15 dk dinlenen ve şişen bulgurun içine diğer bütün köfte malzemesi eklenir ve 10-15 dk iyice özleşene kadar yoğurulur. Normal tarifinde yarma olan fellah köftesinin orjinal tadına ulaşmak adına kepekli un kullanmak doğru bir çözüm yolu olabilir. Hamurdan küçük parçalar kopartıp avuç içinde yuvarlanır ve iki taraftan bastırılarak resimdeki şekildeki gibi toplar yapılır. Bütün hamur yuvarlandıktan sonra 5 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı (yapışmamaları için) ve bir tutam tuz ile 5 dk kadar kaynatılır. Toplar pişince suyun üzerine çıkacaktır. Ayrı bir tavada tereyağı, ezilmiş sarmısak ve tuz sarmısağın kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine domatesler eklenir ve pişirilir. 2 yaprak reyhan kıyılıp domates sosuna eklenir. Pişen köfteler delikli kepçe ile alınıp domates sosuna karıştırılır. 2-3 dakika sosla birlikte pişirilip servis tabağın alınır. Yoğurt ve 2 diş sarmısak tuzla birlikte iyice çırpılır ve servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Lezzeti arttırmak için 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 tutam tuz köpürene kadar kızdırılır ve yoğurdun üzerine gezdirilir. Afiyet Olsun...
MALZEMELER
Köftesi için;
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
yarım su bardağı beyaz un
yarım su bardağı kepekli un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı salça
sosu için;
6 orta boy domates (soyulup küp doğranmış)
4 diş sarmısak (ezilmiş)
1/2 çay kaşığı tuz-karabiber
2 yaprak reyhan
1 yemek kaşığı tereyağı
üzeri için;
3 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak
bir tutam tuz
YAPILIŞI
1 su bardağı bulgur 1 su bardağı sıcak su, tuz bir kapta karıştırılıp demlenmeye bırakılır. Ortalama 15 dk dinlenen ve şişen bulgurun içine diğer bütün köfte malzemesi eklenir ve 10-15 dk iyice özleşene kadar yoğurulur. Normal tarifinde yarma olan fellah köftesinin orjinal tadına ulaşmak adına kepekli un kullanmak doğru bir çözüm yolu olabilir. Hamurdan küçük parçalar kopartıp avuç içinde yuvarlanır ve iki taraftan bastırılarak resimdeki şekildeki gibi toplar yapılır. Bütün hamur yuvarlandıktan sonra 5 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı (yapışmamaları için) ve bir tutam tuz ile 5 dk kadar kaynatılır. Toplar pişince suyun üzerine çıkacaktır. Ayrı bir tavada tereyağı, ezilmiş sarmısak ve tuz sarmısağın kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine domatesler eklenir ve pişirilir. 2 yaprak reyhan kıyılıp domates sosuna eklenir. Pişen köfteler delikli kepçe ile alınıp domates sosuna karıştırılır. 2-3 dakika sosla birlikte pişirilip servis tabağın alınır. Yoğurt ve 2 diş sarmısak tuzla birlikte iyice çırpılır ve servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Lezzeti arttırmak için 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 tutam tuz köpürene kadar kızdırılır ve yoğurdun üzerine gezdirilir. Afiyet Olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder