AŞURE

Zahmetlidir aşure pişirmek. Emek emek paylaşmaktır. Senelerdir her sene olduğu gibi aşure günü yaklaşınca bende bir bayram havası olur. Her yiğidin yoğurt yiyişi gibi her kadının aşure pişirişi de farklı. Kimisi bol meyveli kimisi bol kuruyemişli kimisi de baklagilli sever ve pişirir. Bu da benim aşurem senelerdir yiyen herkesin ertesi seneyi iple çektiği :))
1-yarım kg aşurelik buğday
2-su(yaklaşık 5-8litre)
3-şeker(3 kase)
4-bal(3 çorba kaşığı)
5-karanfil (her tencere için 5-6 adet)
6-çubuk tarçın(her tencereye 1 adet)
7-kuru üzüm(1 kg)
8-Kuru kayısı(10 adet)
9-Kuru incir(10 adet)
10-Kuru erik(10 adet)
11-Dut kurusu (yarım kg)
12-Kuş üzümü(2 paket takribi 50 gram)
13-Hurma(10 adet)
14-Nohut(100 gram)
15-Kuru fasulye(100 gram)
16-Kırmızı mercimek(100 gram)
17-Pirinç (100 gram)
18-Çiğ yer fıstığı (yarım kg)
19-Yulaf ezmesi (20 gram)
20-Mısır(1 kutu)
21-Elma(2 adet)
22-Armut(2 adet)
23-Ayva(2 adet)
24-Mandalina(1 adet)
25-Portakal(1 adet)
26-Tuz(bir tutam)
27-Susam(1 tutam)
28-Çörekotu(1 tutam)
29-Ananas(3-4 dilim)
30-Kuru mango(2 dilim)
31-Kuru guave  meyvesi (2 dilim)
32-Ceviz (250 gram)
33-Hindistancevizi (50 gram)
34-Fındık(yarım kg)
35-Badem (200 gram)
36-Nar (4 adet)
37-Kivi (1 adet)
38-Turna yemişi (50 gram)
39-Yaban mersini (50 gram)
40-Antep fıstığı (çekilmiş 50 gram)
41-Çam fıstığı (25 gram)

Eveet 41 kere maşallah 41 çeşidi tamamladık. Tropikal meyveleri genellikle kuruyemişçiden diğer çeşitleri alırken kurutulmuş olarak alıyorum. Hem çeşit hem renk katıyor. Hem de meyvesi fazla olan aşureyi daha çok seviyorum.
Ceviz, fındık, çam fıstığı, hindistancevizi, antep fıstığı dışında kalan tüm malzemeler akşamdan ıslatılır. Buğday, nohut, fasulye ayrı ayrı birer taşım kaynatılıp ilk suları süzülür. (Buğdayı ne kadar çok yıkarsanız pişirmeden önce aşureniz o kadar renksiz olur. Fazla siyahlaşmış sevmeyenlere püf noktası). Üç malzeme büyükçe bir kapta bir fiske tuz bir fiske şeker katılarak yaklaşık 2,5-3 saat kısık ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. Bu arada akşamdan suya koyulan diğer malzemeler teker teker suda haşlanıp ayrı bir kapta buluşturulur. Yine siyahlaşmış aşure sevmeyenler için kuş üzümü, dut, incir, cranberry gibi malzemeleri aşure pişince içine koymanızı öneririm. Bademin kabuklarını kolay soymak için 5 dk kaynatıp soğuk suya çıkartın. Çok kolay ayrılacaktır. Tüm malzeme bir araya gelince yine üzerine yaklaşık 1-2 litre su eklenip yarım saat daha karıştırarak pişirilir. Servis edilir. Nar-fındık-fıstık-hindiztancevizi ile arzuya göre süslenir. Pişirenlerin evine bereket yiyenlere afiyet şifa olsun..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MENEKŞE KEBABI

YULAFLI KOLAY KEŞKEK

AŞURE